Garduri pentru imprejmuirea si delimitarea zonelor din gradina

Gradinile sunt adesea imprejmuite cu garduri care le protejeaza de daunatori si le feresc de ochii curiosilor. Cel mai frecvent, la realizarea gardurilor sunt folosite materiale rezistente, dar deloc prietenoase cu natura, precum fierul sau betonul.

Exista insa si modalitati de a ingradi si de a delimita un spatiu fara a afecta deloc mediul inconjurator. O astfel de idee este plantarea in gradini si in curti a gardurilor vii.

Gardurile vii, folosite de tot mai multi iubitori de natura si gradinarit, au numeroase avantaje. Pe langa rolul de a proteja spatiul imprejmuit, acestea sunt un mod original de a amenaja gradina si de a forma delimitari intre zonele acesteia – terase cu flori, locuri de joaca pentru copii, zone de relaxare.

Pentru a obtine garduri vii care sa dea un aspect special gradinitei sau curtii, este important sa stii care sunt cele mai potrivite plante pentru gardul viu al gradinii, cum sa le plantezi si cum sa le intretii.

CARE SUNT CELE MAI POTRIVITE PLANTE PENTRU GARDUL VIU AL GRADINII

Exista pe piata o multime de plante recomandate pentru crearea de garduri naturale.

Alegerea lor, insa, depinde in mare masura de rezultatul pe care vrei sa il obtii si este conditionata de clima, dimensiunile gardului, scopul realizarii gardului.

Daca plantezi garduri vii in scop ornamental, de exemplu, plantele cu flori sunt ideale. In cazul in care, insa, ai nevoie de un gard viu care sa protejeze spatiul de intrusi, ar trebui sa optezi pentru plantele cu ghimpi.

MODELE DE GARDURI VII:  FORME GEOMETRICE, FORME NATURALE SI LABIRINTURI

Plantele cu flori si plantele vesnic verzi, din categoria coniferelor, sunt ideale pentru a realiza garduri vii ornamentale.

Cu ajutorul lor, pot fi create o multime de modele de garduri de inaltimi diferite, de la garduri delimitatoare si pana la forme geometrice, forme naturale sau labirinturi. Tuia, de exemplu, este folosita frecvent pentru astfel de amenajari in gradina deoarece din ea se formeaza un gard rezistent, compact, verde in orice anotimp, usor de intretinut.

Alegerea plantelor – fie ele plante cu flori, plante vesnic verzi, plante cu inaltime mica sau cataratoare – este primul pas pentru imprejmuirea si delimitarea zonelor din gradina cu garduri vii.

Cel de-al doilea pas este plantarea. Plantarea are loc toamna si primavara si, pentru fiecare specie aleasa, trebuie sa pregatesti cu atentie solul si sa respecti distantele de plantare.

INTRETINEREA GARDURILOR VII

Cel de-al treilea pas, extrem de important in amenajarea gradinilor, este intretinerea gardurilor vii. Tunderea plantelor care formeaza gardul este esentiala, mai ales in primii ani, atunci cand plantele se afla in plina dezvoltare si au nevoie de ghidaj.

Pentru cei care iubesc colturile de natura non-conformiste, dar nu au foarte mult timp pe care sa il dedice amenajarii si ingrijirii gradinii, este bine de stiut ca un gard viu netaiat, nemodelat, poate da un aspect deosebit gradinii.

Cu toate acestea, este de preferat, in cazul in care optezi pentru astfel de solutii de imprejmuire, mai ales atunci cand plantezi soiuri mai putin comune, sa te consulti persoane cu experienta in amenajarea si tunderea gardurilor vii. Vasi Gradinaru‘, de exemplu, iti sta la dispozitie cu cele mai bune ponturi de peisajistica si ingrijire a plantelor pentru zona Timisoara astfel incat sa ai gradina care te reprezinta cu adevarat!

This entry was posted in Amenajari and tagged , , , , . Bookmark the permalink.